A A A

Zioła przyprawowe

Któż z nas nie używa rozmaitych przypraw? Pewna pani oznajmiła z dumą, że posiada w swej kuchni, na specjalnych półeczkach, aż 24 różne przyprawy. Na to pan, stojący obok, odpowiedział skromnie, że ma 140 przypraw, lecz żałuje, że nie ma ich tylu, ile znajduje się w każdej szanującej się kuchni Dalekiego Wschodu, bo tam sporządzanie posiłków bywa niemal pracą w laboratorium-naturalnie, o ile kogoś stać na dogadzanie swemu podniebieniu.

Wokół wielu przypraw krążyły niegdyś legendy, nieraz bardzo piękne. Niektóre z opisanych w nich „cudownych" właściwości ziół przyprawowych nauka dzisiejsza potwierdziła.

Przeważnie używamy przypraw suszonych, ale-gdy tylko istnieje taka możliwość - warto korzystać w sezonie ze świeżych roślin przypra­wowych. Jakże wspaniale aromatyzują i urozmaicają jedzenie! Zaostrzają apetyt. Ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów, nadają estetyczny wygląd potrawom. Są wprost nieocenione. Trzeba jednak mieć gdzie je hodować, no i-mieć czas, aby je pielęgnować.

O egzotycznych przyprawach nie będziemy tu pisać. Przyjrzyjmy się natomiast wspólnie tym ziołom przyprawowym, które rosną u nas „na swobodzie" i w ogrodach. Większość tych ziół posiada również właści­wości lecznicze, które omówimy przy okazji.