A A A

Pietruszkowa natka

W doniczkę lub w plastikową skrzynkę balko­nową możemy późną jesienią, a nawet i w zimie wsadzić do dobrej, żyznej ziemi parę korzeni pietruszki zwykłej lub naciowej. Natka będzie stale odrastała. Z odciętej główki pietruszki, położonej na talerzyku z wodą też wykiełkuje zielona, świeża natka, ale nie będzie jej wiele.

Natką będziemy posypywać ziemniaki, dodawać ją do zup, sałatek, surówek, past kanapkowych itp. Jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne, zawiera sporo żelaza, potasu, wapnia. Pęczek natki dziennie, jadany przez parę tygodni, potrafi wyciągnąć chorego z anemii. Natka zawiera więcej witaminy C (177, 7 mg%) niż cytryna {sok z miąższem zawiera 70 mg% wit. C). Ponadto jest bogata w prowitaminę A, witaminę PP i inne.

Profesor Aleksander Ożarowski uważa, że najważniejszym „skar­bem" w natce pietruszki jest olejek eteryczny, który reguluje trawienie, ułatwia przyswajanie składników pokarmowych i poprawia perystaltykę jelit.